On täysin väärin olettaa, että jokainen koira osaisi kaiken syntyessään, mutta on myös väärin olettaa ihmisen osaavan kaiken koiran kouluttamisesta. Todellisuudessa kouluttamisessa tuntuu olevan ennemmin kyse siitä, että ihminen ja koira oppivat toimimaan yhdessä.
Osaanko siis itse toimia koirieni kanssa? Ymmärrämmekö toisiamme?
Osaanko siis itse toimia koirieni kanssa? Ymmärrämmekö toisiamme?
Jos lähtökohtana on toimiva yhteistyö ja onnellinen, hyvinvoiva koira, olenko saavuttanut sitä? Uskoisin että lähellä ollaan. Paljon on vielä opittavaa, kömmähdyksiä ja takapakkeja tullaan ottamaan vielä paljon.
Ensimmäinen koirani, suomenlapinkoira Tiitu, tiivistää useita sattuneita virheitä. Kun 11-vuotiaan käsiin uskotaan koira, voi jo heti arvata ettei koirasta täydellistä tule. Ensimmäiset kuukaudet olivat vaikeimmat, yht'äkkiä käsissäni oli vastuuta ja vaikeuksia enemmän kuin koskaan ennen. Alussa välttelin koiraa, se ei toiminut niinkuin tahdoin ja menetin malttini. Olin tottunut luovuttamaan vaikeuksien edessä.
Mikä sai tilanteen muuttumaan? Sinä kesänä kun sain Tiitun, lähdin koiraleirille vanhemman koiramme kanssa. Opin uutta, sain intoa ja motivaatiota koulutukseen. Otin koulutukseen aivan uuden kannan, opetin koiraa oppimaan. Sen sijaan että olisin pakottanut koiraa toimimaan haluamallani tavalla, johdatin koiran hoksaamaan asiat itse. Se oli fiksuin teko siihen mennessä. Koulutus alkoi edistymään, koira alkoi selkeästi nauttimaan asioiden oppimisesta. Tällä pienellä muutoksella omaan asenteeseeni ja toimintaani, tulin luoneeksi koiran joka sekä tottelee pyydettäessä, että haluaa itse tarjota asioita.
Tiitun ollessa 2-vuotias sain toisen koirani, belgianpaimenkoira Nyytin. Jos Tiitun kanssa työskentely vaati sitä pientä muutosta itsessäni, niin Nyytin saapuessa jouduin kääntämään kaiken ylösalaisin.
Ensimmäiset kuukaudet Nyytin kanssa olivat tuskaa. Koira tuntui ignooraavan minut kokonaan, ei osoittanut mitään kiinnostusta oppimiseen. Jos namia ei saanut heti, kyllästyi Nyyti nopeasti. Olin repiä pelihousuni totaalisesti. Mitä tein väärin? Miksi energiseksi ja miellyttämisenhaluiseksi kutsuttu rotu ei osoittanut mitään kiinnostusta minuun tai tarjoamiini aktiviteetteihin?
Aloin vaatimaaan koiralta, pyytämisen sijaan. Se tuntui toimivan. Ennen hermostunut pentu alkoi luottamaan minuun, toimimaan miten vaadin. Ero Tiitun kanssa harrastamiseen on hurja. Nyytin kanssa tarvitsin tiukkuutta, mutta lempeyttä. Rauhallisuutta mutta jämäkkyyttä. Kaikkea vain juuri oikean verran. Kun Tiitua pitää innostaa toimimaan, Nyytin kierrokset on pidettävä kurissa tai koko koira räjähtää käsille. Ero on kuin leikki raketin ja atomipommin välillä.
Kaikinpuolin olen kiitollinen kaikesta mitä koirani ovat minulle opettaneet. Eritoten kärsivällisyyttä. Useita vuosia vielä edessä, useita takapakkeja ja onnistumisia luvassa.
"Aloin vaatimaaan koiralta, pyytämisen sijaan. Se tuntui toimivan. Ennen hermostunut pentu alkoi luottamaan minuun, toimimaan miten vaadin"
VastaaPoistaPakko kysyä, että onko sulla jotakin perusteluja (siis teoreettista pohjaa) miksi vaatiminen toimi ja mitä tolla vaatimisella tarkalleen ottaen tarkoitat? Mistä tiedät, että koira alkoi luottamaan sinuun? Mitä koulutusmenetelmää "vaatimisessa" niinkun käytit?
- Juulia
Tarkoitan sitä, että olin itse koiran kanssa epävarma. Käskyt eivät olleet käskyjä vaan ennemminkin pyyntöjä. Koira osasi ja tiesi mitä pitäisi tehdä, mutta pyytäminen ei vain toiminut. En vaatimisella tarkoita millään tasolla dominanssia tai kovakouraisuutta, vaan ennemminkin omaa asennettani koulutukseen. Kun aloin itsekkin olemaan itsevarma ja selkeä käskyissä, koiran omakin itsevarmuus vahvistui. Koiran kanssa isoja ongelmia oli epävarmuus, jota tiedostamattani ruokin omalla sähläämiselläni(mikä taas toisella koirallani toimii täydellisesti) ja kun tajusin selkeyttää omaa käytöstäni ja muuttaa asennettani, koirankin asenne koko touhuun muuttui :)
PoistaKirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Poista